Herrgårdsmördaren åkte aldrig fast

Två män blev brutalt mördade på en exklusiv herrgård i Beverly Hills. Men än idag vet ingen varken hur – eller varför. Och 90 år efter morden på Greystone Mansion fortsätter det ökända mysteriet att fascinera en hel värld.

Text: Jon Forsling
Foto: Getty Images, Shutterstock, Los Angeles Public Library, Wikimedia Commons

Klockan var två på morgonen, den 17 februari 1929.

I det kompakta mörker som låg över Los Angeles, USA, körde flera polisbilar upp för en lång, slingrig väg som ledde till en nybyggd, ståtlig herrgård i utkanten av den stora staden. De hade larmats dit för att undersöka en skottlossning och de utryckande polismännen hade all anledning att vara både förvånade och nyfikna. Greystone Mansion var nämligen inte vilket hus som helst – det var den dyraste byggnaden i hela Kalifornien, och hem till en berömd mångmiljonär och hans stora familj.

En förtvivlad kvinna mötte dem i dörren. Vid sin sida hade hon en läkare med bister uppsyn.
Tillsammans ledde de poliserna till ett gästrum i en avskild del av det jättelika huset. Poliserna öppnade dörren och drog efter andan, samtidigt som kvinnan gav ifrån sig ett halvkvävt skrik.

Två män låg döda på golvet, i en pöl med blod.

Det första dödsoffret var husets ägare och en av Los Angeles mest förmögna män, Edward ”Ned” Doheny Jr, 35. Han bodde på Greystone Mansion tillsammans med sin fru Lucy – hon var den förtvivlade kvinnan som hade larmat polisen – och deras fem barn.

Den andra mannen som låg död på golvet var Hugh Plunkett, 32, en nära vän till familjen Doheny som arbetade som assistent på herrgården. Under Plunketts kropp hittades en pistol av märket Colt .45.

Dödsfallen var till synes helt oförklarliga. Hade Plunkett skjutit Doheny först och sedan tagit sitt liv? Men de var goda vänner, så vad var isåfall motivet?Skjuten i bakhuvudet

När polisen undersökte Hugh Plunketts lik märkte man även att han hade skjutits i bakhuvudet – vilket skulle vara snudd på omöjligt om han tagit livet av sig. Kropparna såg också ut att ha flyttats och det fanns inga fingeravtryck på pistolen.

Hade en tredje person kanske mördat dem, planterat pistolen vid Plunketts kropp och sedan flytt från platsen? Men vem skulle vilja döda de båda vännerna, och var befann sig isåfall mördaren nu?

De följande veckorna ställde sig befolkningen i Los Angeles och hela USA dessa frågor.
Trots att det gått nio decennier är frågorna fortfarande inte besvarade.

Skandalomsusad familj

Idag är Greystone Mansion – också kallad Doheny Mansion – ett populärt turistmål i Los Angeles fashionabla stadsdel Beverly Hills. Många filmer har gjorts här i de prunkande, engelska trädgårdarna och den vackra byggnaden i tudorstil är vanligtvis öppen för allmänheten att beskåda utan kostnad.

Herrgården är enorm – hela 55 rum och 4 300 kvadratmeter stor – och egendomen breder ut sig över mer än sex hektar. När den byggdes 1928 var Greystone Mansion den enskilt dyraste herrgården som någonsin byggts i Kaliforniens historia.

Det är lätt att förföras av hur vacker omgivningen är. Men många turister vallfärdar också till Greystone Mansion på grund av de dödsfall som ägde rum här för snart 90 år sedan – och det eviga mysterium som är förknippat med dem.

Nyheten att två män hittats döda i den exklusiva herrgården slog ned som en bomb i USA. Ned Doheny tillhörde nämligen en av Kaliforniens mest omskrivna och skandalomsusade familjer, som hade starka band till den politiska maktens korridorer i Washington DC.

Fadern i mutskandal

Ned var son till Edward Doheny Sr, en mångmiljonär som gjort sig rik genom att borra olja i Kalifornien och New Mexiko. Men den äldre Doheny var också en kontroversiell man, som var delaktig i en av dåtidens största, politiska skandaler.

”Teapot Dome”-skandalen, som den kallades, handlade om att en av president Warren Hardings ministrar – inrikesminister Albert Fall – hade låtit sig mutas av privata affärsmän som ville utnyttja oljedepåer som egentligen var ämnade för krigsmaktens bruk. En av dessa depåer låg i Teapot Rock, Wyoming, och Edward Doheny var en av de oljemagnater som anklagades för att ha mutat ministern.

Ned idoliserade dock sin far, trots att denne hade dragit namnet Doheny i smutsen. Och kärleken var besvarad – hela Greystone Mansion var en bröllopsgåva från pappa Edward Sr till sonen 1928.

Men Ned Doheny och hans familj hade bara hunnit bo i det ståtliga huset i några månader innan tragedin var ett faktum. Nu var han död och polisen sökte förtvivlat efter anledningen.

Många teorier

När det oförklarliga dubbelmordet ägde rum rasade ”Teapot Dome”-skandalen fortfarande med full styrka, och många drog slutsatsen att det måste finnas ett storpolitiskt motiv bakom männens död. Den ena teorin avlöste den andra. En del trodde att Hugh Plunkett hade lejts att döda Ned Doheny för att hämnas på dennes korrupta pappa och att han sedan drabbats av samvetskval och tagit sitt liv.

Andra lade som teori fram att det i själva verket var Ned Doheny som först hade dödat Plunkett, kanske för att förhindra honom att avslöja detaljer om den stora mutskandalen.

Vissa inom polisen började misstänka att Ned Dohenys änka visste mer om morden än vad hon sa. Lucy Doheny hade tagit det ovanliga beslutet att först larma familjens doktor, EC Fishbaugh, istället för att ringa polisen. En rättsläkare kom fram till att männen varit döda i hela tre timmar när polisen kom till platsen – varför hade det tagit så lång tid?

En ny teori började ta form: Tänk om båda männen var offer – och att det var Lucy Doheny som var mördaren? Obekräftade rykten gjorde gällande att Hugh Plunkett och Ned Doheny var mer än bara vänner, och att de hade en kärleksrelation. I sin vrede över att ha upptäckt detta ska Lucy ha skjutit ihjäl båda två.

Två skott

Lucy Dohenys version av händelseförloppet var enkel. Vid 23-tiden hade hon hört ett skott komma från ett gästrum i den östra flygeln av herrgården. Hon hade då larmat läkaren. Tillsammans hade de rusat dit och sett Hugh Plunkett komma ut ur rummet:

– Han höll i en pistol och såg ut att vara mycket upprörd. När han såg oss gick han tillbaka in i rummet och stängde dörren om sig. Innan han gjorde det sa han: ´Kom inte in hit’, berättade hon.

Några sekunder senare hörde de ett andra skott. När de tog sig in i rummet var båda männen döda. Att kropparna hade flyttats förklarade Lucy Doheny med att doktor Fishbaugh försökt återuppliva männen.

Det fanns flera problem med hennes vittnesmål. Varför saknade pistolen fingeravtryck? Hur kunde Hugh Plunkett ha skjutit sig själv i bakhuvudet? Och vad var motivet?

Familjen Dohenys rikedom och politiska kontakter bidrog till att mordutredningen blev rekordsnabb. Bara några dagar senare tillkännagav polisen i Beverly Hills att Hugh Plunkett mördat Ned Doheny ”under tillfällig sinnesförvirring” och fallet ansågs avslutat.

Redan året därpå gifte Lucy Doheny om sig och hon levde på Greystone Mansion med sin nya make ända fram till 1965. Hon sålde sedan den enorma herrgården och dog vid 100 års ålder 1993.

Åren går och mysteriet förblir olöst. Turister fortsätter att strömma till den gamla, ståtliga byggnaden, och vissa påstår sig till och med ha sett spökena av Ned Doheny och Hugh Plunkett vandra runt i de långa korridorerna ...

En sak verkar klar: Sanningen om vad som egentligen hände den där februarinatten för 90 år sedan kommer sannolikt aldrig att bli känd.

 

Är du intresserad av historiska brott? Då har vi ett erbjudande till dig!