Ursula Kuczynski - Hemmafrun som var en sovjetisk spion

Hon planerade ett mordförsök på Hitler, spionerade på japanerna och hjälpte Sovjetunionen att ta fram kärnvapen. Trots det kände grannarna på den engelska landsbygden henne bara som fru Beurton, en tillbakadragen familjemor. Nu kommer nya uppgifter om ”Agent Sonya” – världens genom tiderna främsta kvinnliga spion.

Text: Jon Forsling
Foto: TT, Wikimedia Commons

Det är 1944 och krigets vindar har vänt. Hitlers styrkor har besegrats i
slaget vid Normandie och den naziledda koalitionen ser ut att kunna vara besegrad inom något år.
I den lilla byn Great Rollright i Cotswolds, sydvästra England, kommer en brittisk hemmafru cyklande.

Sonya Beurton är en omtyckt trebarnsmamma som lever ett tillbakadraget liv tillsammans med sin make Len. Hennes dagar består av att handla mat, städa, ta hand om barnen – och att leverera militära hemligheter till Sovjetunionen.

Fru Beurtons grannar på den brittiska landsbygden anar ingenting. Inte ens hennes make Len vet allt. Men bakom den vänliga fasaden döljer sig en av 1900-talets mest ökända spioner – en kvinna som ska komma att skriva om historien för alltid.

Tidigare i år släpptes boken Agent Sonya, av författaren Ben Macintyre. Boken är en av förvånansvärt få som har skrivits om en person som idag allmänt anses vara en av de mest effektiva spionerna genom historien.

– Hennes berättelse har enligt min åsikt blivit orättvist försummad eftersom hon var kvinna – underskattad under sin livstid och otillräckligt uppmärksammad efter sin död. Jag ville skriva om henne för att jag hoppades att jag skulle kunna utforska spionvärlden från två perspektiv som var helt nya för mig: kvinnans och kommunistens, säger Macintyre i en intervju med sitt bokförlag.

JStalin_Secretary_general_CCCP_1942.jpgJosef Stalin hade stor nytta av Ursula Kuczynski.

Många fakta kring hennes liv är fortfarande hemligstämplade. Men vi vet att ”Agent Sonya” föddes som Ursula Maria Kuczynski i Schöneberg, Tyskland, 1907. Hon var judinna och växte upp i en välbärgad familj med föräldrar vars politiska sympatier låg till vänster. I hennes ungdom var Tyskland ett splittrat och oroligt land, vars ekonomi låg i spillror i kölvattnet av första världskriget. Gatorna kantades ofta av våldsamma bråk mellan nationalister, nazister, kommunister och poliser, och som 16-åring blev Ursula själv misshandlad av en polis under en demonstration.

Som judinna skrämdes hon av nazisternas framfart i sitt hemland, och redan i unga år blev hon en övertygad kommunist som började engagera sig partipolitiskt.

År 1929 gifte hon sig med arkitekten Rudolf Hamburger, som även han var medlem i kommunistpartiet, och två år senare åkte paret till Shanghai i Kina, där sonen Michael föddes.

Tränad spion

Ingen vet exakt hur det gick till, men någon gång under sin tid i Shanghai rekryterades den unga modern av GRU, Sovjetunionens militära säkerhetstjänst. På hösten 1931 skickade hon bebisen Michael att bo med sina farföräldrar, medan hon själv åkte till Moskva – för att gå i spionskola.

sh1005718840-nh.jpgAgent Sonya levererade militära hemligheter till Sovjetunionen.

 

Tiden i Moskva gjorde henne till överste i Röda armén och en förstklassigt tränad spion som kunde hantera och bygga den senaste tidens radioteknik, anta olika identiteter och sända hemliga meddelanden via morsekod.

En ny agent med kodnamnet ”Sonya” var född – och hennes karriär kunde börja på allvar.

År 1934 for Ursula till Manchuriet, som hade ockuperats av Japan. Där spionerade hon på japanerna för sovjeternas räkning, och inledde även ett förhållande med en GRU-agent med kodnamnet ”Ernst”.

Relationen resulterade i en utomäktenskaplig dotter, men Rudolf Hamburger förlät henne och tillsammans åkte den växande familjen först till Polen och år 1938 till Schweiz. Där levde Ursula ett tag under namnet ”Sonja Schultz” och rekryterade spioner som skulle skickas till Nazityskland.

Samma år var Ursula involverad i en långt gången plan att låta lönnmörda Adolf Hitler. Tillsammans med en annan GRU-agent, Alexander Foote, hade hon order att ta sig till München och skjuta Hitler när denne åt lunch på sin favoritrestaurang där.

Men bara några veckor innan planen skulle sjösättas ändrade sig Sovjets diktator Josef Stalin och valde att försöka lösa den växande sprickan med Tyskland på diplomatisk väg.

År 1939 skilde sig Ursula Kuczynski från Rudolf Hamburger. Hon gifte om sig med en annan spion inom GRU, Len Beurton, som dessutom hade ett brittiskt pass. Detta gjorde att även hon blev brittisk medborgare, och ledningen för GRU beordrade paret att slå sig ner på den engelska landsbygden och knyta kontakter med andra spioner i landet.

Klaus_Fuchs_-_police_photograph.jpgKlaus Fuchs

Hemligt uppdrag

Det var här som Ursula Kuczynski lyckades med sin allra största bedrift som spion. År 1943 fick hon kontakt med Klaus Fuchs, en tyskfödd atomfysiker som jobbade på en hemlig anläggning i närheten av paret Beurtons bostad. Fuchs och hans kollegor höll som bäst på att skapa 1900-talets mest fruktansvärda uppfinning inom vapenväg – atombomben. Med Ursula som mellanhand försåg Klaus Fuchs Sovjetunionen med all forsk-ning som britterna och amerikanerna lyckades få fram – ett topphemligt uppdrag som inte ens maken Len fick kännedom om.

År 1949 genomförde Sovjetunionen sitt första kärnvapenprov, mycket tack vare de uppgifter som ”Fru Beurton” hade försett dem med under flera år. Men i samma veva började brittiska myndigheter samla bevis mot Klaus Fuchs. Han greps och ställdes inför rätta i januari 1950, men då hade Ursula och hennes familj hunnit försvinna spårlöst.

 

Blev författare

Hennes fascinerande livsresa var dock långtifrån över. Ursula flydde till ÖstBerlin, där hon inledde en karriär som bästsäljande författare under namnet Ruth Werner. En av hennes böcker handlade om livet som spion och fick namnet Sonjas rapport.

Hon avled i Berlin den 7 juli 2000, 93 år gammal och fortfarande övertygad om kommunismens förträfflighet. Att hon hjälpte Sovjetunionen att utveckla kärnvapen var aldrig något hon uttryckte ånger för – tvärtom.

I och med den nya boken om hennes liv kommer säkert fler få upp ögonen för Ursula Kuczynski. Författaren Ben Macintyre berättar att det var en utmaning att göra researcharbetet eftersom många uppgifter som rör gamla spioner fortfarande är hemligstämplade:

– Det är fortfarande extremt svårt att få tillförlitlig information från Ryssland och tidigare Sovjetunionen, men det börjar sakta dyka upp mer och mer. Jag hade oerhörd tur som fick tillgång till familjens arkiv: brev, dagböcker, vykort, opublicerade manuskript och hundratals bilder, säger han.

Ursula Kuczynski har gått till historien som ”Stalins bästa spion”. Men själv tonade hon ner sin roll i en intervju med en tysk tidning strax före sin död:

– Jag var bara en budbärare.