Vem mördade systrarna Grimes?

Mordet på Barbara och Patricia Grimes är än idag ett mysterium. Vad hände egentligen med de två tonåringarna som en sen decemberkväll 1956 gav sig iväg för att se en film med Elvis Presley – för att aldrig återvända hem igen?

Text: Christer Holmgren
Foto: Getty Images, Wikimedia Commons

Barbara och Patricia Grimes var två systrar i en syskonskara på sex barn. De bodde tillsammans med sin mamma, Loretta Grimes, i en lägenhet i McKinley Park, ett typiskt arbetarklassområde i 1950-talets Chicago. Loretta och barnens far, Joseph, var skilda sedan många år.

Runt klockan halv åtta på kvällen den 28 december 1956 gav sig de båda systrarna iväg för att se Elvis Presley-filmen Love me tender på Brighton Theatre. Barbara, 15 år gammal, och den 12-åriga Patricia var hängivna Elvisfans och kunde den nya filmen utantill. Kvällens biobesök skulle bli elfte gången som flickorna såg filmen.

De hade två dollar och femtio cent med sig när de lämnade hemmet. Pengarna skulle räcka till att se Love me tender men även till popcorn och ytterligare en av Elvis filmer om Barbara och Patricia så ville. Biografen erbjöd en så kallad double feature, vilket innebar att det efter den nya Elvisfilmen visades en av hans tidigare filmer.

Bland biobesökarna fanns Patricias skolkamrat Dorothy Weinert. Tillsammans med sin yngre syster satt Dorothy bakom systrarna Grimes under filmvisningen. Efter filmen åkte systrarna Weinert hem, men de hann se att Barbara och Patricia Grimes stod i popcornkön i pausen. Uppenbarligen hade de bestämt sig för att se även den andra filmen. De båda systrarna såg enligt Dorothy Weinert ut att vara på gott humör.

Anmäldes försvunna

Hemma i McKinley Park förväntade man sig att Barbara och Patricia skulle komma hem omkring klockan 23.45. Systrarna fick inte vara ute längre än till midnatt. När klockan passerat tolvslaget skickade Loretta Grimes två av sina barn, 17-åriga Theresa och 14-årige Joey, till busshållplatsen för att invänta sina syskon. I efterhand kom det fram att Barbara och Patricia inte nödvändigtvis hade valt att ta bussen till biografen. Eftersom den låg inom promenadavstånd valde Barbara och Patricia ibland att spara busspengarna och gå istället.

GettyImages-96610282.jpg

Det var hit, till Brighton Theatre i Chicago, som systrarna gick för att se filmen med Elvis kvällen då de försvann.

Efter att tre bussar kommit och gått vid hållplatsen, utan att systrarna dykt upp, så återvände Theresa och Joey hem.

Klockan kvart över två på natten den 29 december 1956 ringde Loretta Grimes till Chicagopolisen och anmälde sina båda döttrar försvunna.

Trots att de båda systrarnas försvinnande skulle komma att bli ett av Cook Countys och den amerikanska kriminalhistoriens största fall förmodade polisen till en början att systrarna bara stannat ute för att roa sig. Ett antal vittnen från Brighton Theatre påstod att flickorna hade hoppat in i en bil körd av en ung man som påminde om Elvis Presley. Historien föreföll sann eftersom mer eller mindre samtliga vittnen berättade att bilen varit en Ford Mercury.

Tvivelaktigt sällskap

När 1956 gick över i 1957 hade försvinnandet nått förstasidorna i Chicagos tidningar. Som så ofta är fallet med försvunna personer som efterlyses i media kom det in många vittnesmål och rapporter om iakttagelser av flickor som antogs vara systrarna Grimes.

En del av dessa iakttagelser placerade systrarna i mycket tvivelaktigt sällskap och i minst lika tvivelaktiga etablissemang. Loretta Grimes framhöll med stor indignation att hennes döttrar inte ens kände till de gator och nattklubbar där somliga vittnesmål ville placera dem. Flickorna, sa hon, skulle aldrig avvika från hemmet av egen fri vilja.

GettyImages-96610267.jpg

Systrarnas mamma Loretta Grimes förlorade två av sina sex barn när Barbara och Patricia hittades döda.

Dagarna gick, veckorna likaså. Den 19 januari sände tv ett inslag från Elvis Presleys Graceland, där ett meddelande till flickorna lästes upp. Meddelandet löd: ”Om ni är riktiga Presleyfans så måste ni ta er hem och lätta er mors bekymmer.” Uppenbarligen hade man även i kretsarna kring Elvis Presley uppfattningen att systrarna valt att rymma hemifrån.

Den 22 januari töade det, efter ett lätt snöfall. När byggnadsarbetaren Leonard Prescott körde längs German Church Road i Chicagoförorten Willow Springs noterade han genom den immiga sidorutan hur två skyltdockor såg ut att ha kastats på en slänt längs vägen. Osäker på vad det var han hade sett tog han sin fru Marie med sig för att ta en andra titt.

Därmed förvandlades systrarna Grimes försvinnande till ett mordfall.

Annan åsikt

I den smältande snön längs German Church Road låg Barbara Grimes på vänster sida med benen en aning uppdragna mot kroppen. Över Barbaras huvud, utsträckt på rygg, låg systern Patricia. Hennes eget huvud var vänt skarpt åt höger. Båda flickorna hade skador efter trubbigt våld och Barbara hade vad som såg ut att vara tre sår gjorda med en isyxa i bröstkorgen.

Runt 160 poliser genomförde en grundlig undersökning av platsen men utan att hitta något av värde.

Grimes_Crime_Scene.jpg

Här hittades systrarna Grimes döda kroppar.

Obduktionen av kropparna kom fram till att flickorna hade dött direkt efter att ha varit på Brighton Theatre, att skadorna på kropparna hade tillfogats av djur och att flickorna med största sannolikhet förts till platsen i bil och dumpats. Därefter hade snön dolt dem.

Den ansvarige polisen vid rättsläkarstationen i Cook County, Harry Glos, var dock av en annan åsikt. Han menade att många av skadorna var tillfogade av en människa, sannolikt mördaren. Han menade dessutom att flickorna måste ha dumpats efter den 7 januari. Det fanns is på kropparna, vilket borde innebära att de fortfarande varit varma när snön föll på dem. Det hade inte fallit tillräckligt med snö i området före den 7 januari för att kunna förklara mängden med is på kropparna.

Harry Glos ansåg också att det fanns bevis för att flickorna hade utsatts för sexuella övergrepp under en period av fångenskap innan snön började falla över German Church Road.

Glos åsikt ansågs inopportun och han avskedades omgående.

Män erkände

Fem dagar efter att systrarna Grimes hittades hade polisen redan funnit två gärningsmän. En 21-årig man, Edward ”Bennie” Bedwell, hade då signerat ett skriftligt erkännande att han tillsammans med en vän, den 28-årige William Cole Willingham, hade umgåtts med Barbara och Patricia Grimes. De hade träffat flickorna den 30 december, varefter man hade druckit sig igenom ett stort antal pubar under en lång följd av dagar, allt med flickornas samtycke.

GettyImages-96610275.jpg

I början av 1957 informerade advokat David Bradshaw de samlade journalisterna om gripandet av två misstänkta för mordet på systrarna Grimes.

Den 7 januari hade Bedwell och Willingham, efter att ha bjudit flickorna på varm korv och mer alkohol, gjort sexuella närmanden, men Barbara och Patricia hade avvisat dem. De båda männen hade då slagit flickorna och kastat dem i diket på German Church Road.

William Cole Willingham medgav att han hade umgåtts med Bennie Bedwell och två flickor, men han förnekade att flickorna var systrarna Grimes och att det hade förekommit några våldsamheter. Han undertecknade dock, efter fyra dagars förhör, ett erkännande av samma detaljer som Bennie Bedwell.

Trots erkännandet skulle åtalet mot de båda männen komma att förknippas med rättsröta.

Det uppdagades nämligen att Edward ”Bennie” Bedwell hade arbetat i samband med filmvisningen på Brighton Theatre och att han därtill hade befunnit sig i Cicero på arbete den 7 januari.

I systrarna Grimes obduktionsprotokoll fanns heller inga tecken på konsumtion av vare sig alkohol eller varm korv.

Dessutom berättade William Cole Willingham att han hade letts till att tro att han skulle friges om han undertecknade erkännandet, och skandalen var ett faktum.

GettyImages-514886598.jpg

En av de gripna, 26-årige William Cole Willingham, erkände att han och Edward Bedwell plockat upp två tjejer strax efter jul men att det inte var systrarna Grimes.

När det framkom att Edward ”Bennie” Bedwells erkännande bestod i ett undertecknande av ett dokument som polisen skrivit och det visade sig att han knappt var läskunnig, tvingades man helt enkelt att underkänna anklagelserna.

Snart 65 år efter det ohyggliga mordet på systrarna Grimes är fallet fortfarande polisiärt ouppklarat.

Hittade den pensionerade polisen mördaren?

År 2013 påbörjade en pensionerad Chicagopolis vid namn Raymond Johnson en egen utredning av fallet, och han säger sig veta vem förövaren var: Charles Melquist.

Charles Melquist var en dömd flickmördare. I september 1958 kvävde han den 15-åriga Bonnie Leigh Scott, klädde av henne, högg av henne huvudet och dumpade kroppen i de sydvästra delarna av Chicago – inte långt ifrån där systrarna Grimes hittades.

Det finns åtskilliga likheter mellan de båda fallen, men de två telefonsamtalen till Loretta Grimes, Barbaras och Patricias mamma, är de mest övertygande bevisen.

Det första samtalet kom i maj 1957, och uppringaren hävdade att han mördat hennes döttrar. För att bevisa detta nämnde han en detalj, nämligen att ”den minsta flickans tår korsades på en av hennes fötter”, varpå uppringaren skrattade innan han lade på luren.

bonnie leigh scott.jpg

15-åriga Bonnie Leigh Scott hittades mördad i närheten av platsen där systrarna Grimes hittades.

Detaljen om tårna var sann. Barbaras tår korsades när hon var upprörd, och även om hon var äldst så var hon mindre till växten än sin yngre syster Patricia.

Det andra samtalet kom på hösten 1958, dagen efter att Bonnie Leigh Scott hittades. Uppringaren påstod att han ”hade begått ett nytt perfekt brott”. Loretta Grimes sa efteråt till polisen att hon var helt säker på att uppringarens röst var densamma som hon hade hört i det tidigare samtalet.

Charles Melquist greps för mordet på 15-åriga Bonnie Leigh Scott och dömdes till 99 års fängelse. Han satt bara av elva år i Jolietfängelset i Illinois innan han släpptes fri. Han var då i 40-årsåldern och träffade snart en kvinna. Paret gifte sig och fick två barn.

Charles Melquist avled 2010, som en fri man, innan Raymond Johnson påbörjade sin undersökning.

Publicerat