10 färgstarka kvinnliga vampyrer

Tidigare har vi berättat om vampyren Carmilla, föregångare till den moderna tidens kvinnliga blodsugare. Här listar vi ett gäng andra minnesvärda vampyrtjejer i populärkulturen.

Text: Petter Karlsson

Drusilla

Torterad till vansinne förvandlas den oskyldiga kristna Drusilla till ett fasansfullt rovdjur som terroriserar Europa och njuter av att plåga och mörda.

(Buffy och vampyrerna – tv-serie av Joss Whedon, 1997–2003)

Juliet_Landau_6.jpg

Drusilla, spelad av Juliet Landau.

Queen Akasha

Alla vampyrers urmoder, drygt 4 000 år gammal. Begick blodiga handlingar i det gamla Egypten redan långt innan hon förvandlades till en icke-död. När hon vaknar upp i modern tid har hon planer på att utrota 90 procent av mänskligheten och att skapa en ny samhällsordning där hon själv hyllas som gudinna.

(Nattens furste – bok av Anne Rice, 1985)

Sarah Shagal

Oskuldsfull värdshusvärdsdotter som hamnar i klorna på – och i badkaret hos – den otäcke greve von Krolock i ett slott i hjärtat av Transsylvanien. Spelades av Sharon Tate, som kort efteråt blev ritualmördad av Charles Manson-ligan.

(Vampyrernas natt – film av Roman Polanski, 1967)

Miriam Blaylock

En månghundraårig och välklädd vampyr som tillsammans med sin partner drar runt på New Yorks nattklubbar i jakt på offer. När han trots sin vampyrism visar tecken på att åldras och besöker en klinik, gör Miriam hans kvinnliga läkare till sin älskarinna. Spelades i filmen av Catherine Deneuve, med David Bowie och Susan Sarandon i de andra två rollerna.

(Blodshunger – film av Tony Scott, 1983)

Claudia

Mycket vacker och djupt tragisk gestalt. Blev biten som ung och är nu en vuxen själ fångad i ett barns kropp. Förvandlas sakta från oskuldsfull flicka till mördarmaskin. Spelades i filmversionen från 1994 av Kirsten Dunst.   

(En vampyrs bekännelse – bok av Anne Rice, 1976)

Darla

Har ägnat fyra århundraden åt att tortera oskyldiga när hon beslutar sig för att ändra beteende. Spetsar sig själv på en påle som ett offer för att rädda sin ofödde son.

(Buffy och vampyrerna och Angel – tv-serier av Joss Whedon, 1997–2004)

sdl1AG7vTQBbVo-nh.jpg

Darla, spelad av Julie Benz.

Vampira

Stum mördarzombie som först dök upp som tv-värdinna i skräckserien The Vampira show. Spelades av den trådsmala finskan Maila Nurmi som skapat karaktären till en maskeradbal 1953, inspirerad av Morticia i familjen Addams.

(Plan 9 from outer space – film av Ed Wood, 1959)

Selene

Klädd i svart spandex viger hon sitt liv åt att jaga varulvar. En stark, sexig kvinna som överlever såväl gevärskulor i magen som fall från hustak utan en skråma.

(Underworld – film av Len Wiseman, 2003)

Underworld_(2003_film)_poster.jpg

Filmposter för Underworld som pryds av Selene, spelad av Kate Beckinsale.

The Girl

Blodsugande hjältinna i världens första iranska vampyrvästern (!). Drar nattetid runt på skateboard i spökstaden Bad City och attackerar män som gör kvinnor illa.

(A girl walks home alone at night – film av Ana Lily Amirpour, 2014)

Pamela Swynford De Beaufort

160-årig ägarinna till Fangtasia, en nattklubb för vampyrer i Louisiana, USA. Skicklig i närstrid, kraftfull, förförisk, uttalat bisexuell och – vilket är ovanligt för en vampyr – full av humor.

(True blood – bok- och tv-serie av Charlaine Harris, 2001–2013)

Pam_(True_Blood).jpg

Pam, spelad av Kristin Bauer van Straten.

Publicerat