Mysteriet: Fejkade de sin egen död?

Elvis Presley fyllde nyss 87 år och har sedan 1977 drivit en bensinmack i Arizona. Eller ...? Ja, hur vet vi egentligen säkert att ”The King”, John F Kennedy, Karl XII och tsar Alexander inte överlevde sin egen död? Av alla världens konspirationsteorier är kanske den om falska lik den mest fantasieggande.

Text: Petter Karlsson
Foto: Wikimedia Commons

Flera år efter skottet i Halden 1718 påstod folk att de hade mött den svenske konungen Karl XII i USA.

Han var sig lik, sa de. Högt hårfäste, lång näsa, fylliga läppar. Kanske en aning mattare glöd i de tidigare så skarpa ögonen. Krigsåren hade utan tvekan satt sina spår. Nu närmade han sig de fyrtio.

”Du dog alltså inte i Norge?” frågade någon.

”Nej, jag lät några edsvurna män klä en redan stupad soldat i mina kläder. Sedan reste jag inkognito till kontinenten. Fann ett fartyg som tog mig över Atlanten. Jag var så trött på allt, trött på slagfält, kanonmuller, kyla, blod och död.”

HBMCharlesXII.jpgEn bedragare, givetvis. Det skulle om inte annat bevisas när sarkofagen i Riddarkyrkan öppnades för första gången 1746 – och därefter även 1799, 1859 och 1917.

Ingen kunde ta miste på likets skarpa profil. Ej heller på hålen efter kulan som borrat sig igenom båda tinningarna.

Och ändå … Ja, även om den svenske krigarkungen aldrig for till Vilda Västern vimlar världshistorien om berättelser om berömda män som inte dog när de dog, om man uttrycker sig så.

Den amerikanska skådespelaren Kathy Bates (psykopaten i Stephen Kings Lida) hävdar till exempel att hennes farfar länge hade Abraham Lincolns mumifierade mördare John Wilkes Booth liggande på en hylla i garaget.
Officiellt sköts presidenten till döds den 14 april 1865, samma dag som skådespelaren Booth mördat Lincoln på en balkong på Fordteatern i Washington och utropat de bevingade orden ”Sic semper tyrannis!” (Så må det alltid gå tyrannerna!).

Bytte namn
Booth ska ha skadat foten vid hoppet från balkongen och haltande lyckats ta sin tillflykt till ett tobaksmagasin. Trots order att mördaren skulle fångas levande avlossade soldaten Boston Corbett genom fönstret ett dödande skott som träffade Booth i nacken.

Fast i själva verket var det fel man som sköts, menade Kathy Bates.
”1873 hade min farfar Finis L Bates blivit bekant med en tobakshandlare
i Texas som kallade sig John St Helen och var skicklig på att recitera Shakespeare. I förtroende berättade han för farfar att han i själva verket var Lincolns lönnmördare.

Senare bytte han namn till David E George, försörjde sig som målare och begick 1913 självmord med stryknin. Eftersom begravningsentreprenören inte fann några anhöriga, mumifierade han liket i väntan på att någon skulle höra av sig.

När byrån gick omkull blev kroppen kvar i huset, fastbunden vid en stol. En ung pojke, Marquis James, tog några cent för att visa mumien för nyfikna.”

Allt detta hade Kathys Bates farfar 1907 nedtecknat i den 309-sidiga boken The escape and suicide of John Wilkes Booth.

Där påstod Bates att han läst i tidningen om vännens död och omsider lyckats lägga beslag på mumien. Efter att ha förvarat den hemma i garaget lyckades han hyra ut den till den kringresande tivolidirektören William B Evans för 2 000 dollar om året.

Mumien ”överlevde” bland annat en tågolycka som krävde tio anställdas liv.
När både Finis L Bates och William B Evans var döda köptes den av en cirkus för 5 000 dollar.

Senaste gången ”John”, som mumien kallades, visades för offentligheten ska ha varit på en karneval i Mellanvästern i slutet av 70-talet. Därefter försvinner alla spår.

Mystisk död
Att Jesus är den mest berömda av alla människor som ska ha överlevt sin egen död är förstås otvivelaktigt – och själva grunden för den kristna religionen.

Enligt Bibeln ska ett stort antal lärjungar, kvinnor och apostlar ha mött den korsfäste frälsaren. Uppståndelsen nämns också av den judiske historikern Josefus, som levde under det första århundradet men själv inte var kristen.
Den vandrande juden Ahasverus och den franske alkemisten baron
St Germain kan med lite god vilja också föras hit. Ahasverus ska enligt legenden vara 2 000 år gammal, medan St Germain föddes runt 1690, men
enligt den ryska ockultisten Helena Blavatsky var han ännu en vital herre när hon träffade honom i slutet av 1800-talet.

Mer historiskt belagd är ändå gåtan Alexander I.

Blott 47 år gammal avled, enligt den officiella historieskrivningen, den ryske tsaren vid ett besök i staden Taganrog vid Svarta havet. Dödsorsaken ska ha varit en infektion i gallblåsan.

Liket balsamerades och lades i en kista som begravdes under stora
högtidligheter i den dåvarande ryska huvudstaden Sankt Petersburg.

Men redan i Taganrog hade ryktena börjat gå att något inte stämde. Tsarens ansikte tycktes förändrat. För nära bekanta var han i princip oigenkännlig. Var det en annan man som låg i kistan? Hade den ryske härskaren i själva verket fejkat sin egen död?

Ja, senare forskning pekar på att så tycks vara fallet. Dels har obduktionsprotokollet visat sig vara en förfalskning, dels har man i Sibirien funnit dokument som enligt handstilsexperter skrivits av en åldrad Alexander.

Det var dit tsaren, enligt en teori, ska ha dragit sig undan som eremit för att sona sin delaktighet i mordet på sin far. Andra vittnesuppgifter säger att den veke och djupt religiöse Alexander efter sin ”död” tog sin tillflykt till ett kloster i Palestina.

Klart är utan tvivel att sarkofagen var tom när den öppnades 1926. Det enda som låg i kistan var några bitar bly.
HBMAlexander.jpg

 

 

 

Övervinna döden
Att stora kungar och härskare ägde makten att besegra döden är en urgammal tanke. Det finns legender om att Fredrik Barbarossa, Otto den store och Fredrik II av Hohenstaufen bidar någonstans för att en gång delta i den sista striden mot Antikrist.

Lika svårt har det varit att för gott dödförklara människor som Napoleon, Mussolini, John F Kennedy och Hitler. Precis som med Karl XII finns vittnen som påstår sig sett och träffat dem.

Hitler ryktades då och då ha setts i Paraguay, som bevisligen blev en tillflyktsort för andra nazister som Josef Mengele.

När det gäller JFK publicerades på 70-talet bilder från sjukhus vilka påstods visa att presidenten förvaras nedfryst i väntan på ett återuppväckande.

HBMJFK.jpgFörfattaren Peter Nilsson har berättat att den tyske järnkanslern Otto von Bismarck brukade fara till Småland för att i ensamhet begrunda världens öden.

”På ödsliga skogsvägar kunde man möta en grubblande man som ledde en häst vid grimman. Jag har känt en bonde som menade sig ha mött honom i sin egen skog. När detta sades ha hänt hade Bismarck varit död i 30 år, och ändå var det han.”

Ingen obduktion
Men även populärkulturen vårdar sina odöda.

Marilyn Monroe ska ha dött av en överdos mediciner den 4 augusti 1962, men vissa hävdar att bilden på den döda kvinnan som ligger på mage i sängen är fejk. I själva verket ville hon, precis som tsar Alexander, dra sig undan för gott från offentligheten.

Här är bevisen ytterst klena, förutom det märkliga att kroppen uppenbar-ligen aldrig obducerades. Vilket konspirationsteoretikerna aldrig upphört att påpeka.


Lika bisarra känns ryktena om att rapparen Tupac Shakur fortsätter att skapa musik, trots att han sköts till döds på en trottoar i Las Vegas 1996.
”Jag har Pac tillbaka i studion. Ny musik på gång. Och det här är inget skämt”, skrev Suge J Knight, son till Tupacs samarbetspartner, musikmogulen och producenten Suge Knight, i ett uppmärksammat Instagraminlägg 2017.

Suge J Knight har tidigare hävdat att hiphopikonen överlevde skjutningen och idag mår bra i Malaysia. Som bevis finns en selfie som haft över en miljon visningar på Youtube och visar en man som uppvisar påfallande likheter med Tupac.

Det framgår inte var bilden är tagen, men enligt tidningen Daily Mirror har flera uppmärksammat att den mobiltelefon som tog bilden släpptes på marknaden 2011, alltså 15 år efter stjärnans död.

Även Knight den äldre har i en tv-intervju antytt att Tupac Shakur lever.

Höga odds
Fast det mest seglivade ryktet om en kändis som själv fejkat sin egen död gäller förstås Elvis Presley.

Officiellt dog ”The King” i en hjärtinfarkt efter ett långvarigt missbruk av receptbelagda mediciner. Han ska ha hittats livlös på sitt badrumsgolv hemma i Graceland av sin dåvarande flickvän Ginger Alden och dödför-
klarades den 16 augusti 1977 klockan 15.30 på sjukhuset Baptist Memorial
i Memphis, Tennessee.

Argumenten för att Elvis fortfarande lever är många (se rutan här intill). Lägg därtill åtskilliga vittnesbörd om att de mött den åldrade stjärnan på allt från ett köpcenter i Texas till en bensinmack i Arizona och vi har en modern myt som lär leva ännu en tid.

Åtminstone fram till 2035, då Elvis fyller 100 år men också – med största sannolikhet – bör ha dött en naturlig död.

Kul i sammanhanget är att det fortfarande går att satsa pengar hos många spelbolag på att Elvis lever.

Inför säsongen 2015–2016 gav en brittisk bookmaker ett bättre odds – 3 000 gånger pengarna – på att fotbollslaget Leicester vann Premier League än om Elvis en dag påträffas ”alive and kicking”.

Åtta månader senare var Leicester ligamästare. 

HBMElvis.jpg

 

 

Vad tyder på att Elvis inte dog 1977?

Officiellt avled Elvis Aaron Presley 42 år gammal den 16 augusti 1977. Ända sedan dess har konspirationsteoretikerna radat upp argument för att han i själva verket iscensatte sin egen död. Här är deras främsta argument för att Elvis fortfarande är vid liv.

 

Han saknade sin frihet
Elvis hade allt – pengar, hus, bilar, hästar, flygplan – men inga möjligheter att slippa sitt kändisskap ens för en minut. Innerst inne var han en snäll, blyg kille som hamnat i branschen för att han älskade musik, inte för att vara en berömdhet. Till flera nära vänner hade han sagt att han var ”fruktansvärt trött på att vara Elvis Presley”.


Hans stab ombads söka nya jobb
Den stab som arbetade runt Elvis fick beskedet att han inte tänkte turnera i samma takt som tidigare och att de därför borde se sig om på arbetsmarknaden. Efter sista konserten sa Elvis åt sin ljudtekniker att han inte visste när de skulle ses igen – trots att kommande turnédatum redan var fastslagna.

Testamentet skrevs om
Elvis lät ändra sitt testamente bara några månader före sin död så att endast dottern Lisa Marie och fadern Vernon skulle ärva honom. Det var överraskande eftersom Elvis var en generös person som älskade att ge sina vänner presenter. Att Lisa-Maries pengar var låsta fram tills hon fyllde 30 år kunde tyda på att Elvis själv behövde sina tillgångar. Strax före sin död sålde han också delar av sin egendom, bland annat sin ranch.

Antydde att han tänkte försvinna
Vännen Ellen Foster hävdade att Elvis ringde henne två dagar före sin död och berättade att han inte tänkte åka iväg på den kommande turnén. Dessutom uppmanades hon att inte ställa några vidare frågor och ”inte tro på allt som kommer att stå i tidningarna”. Fosters vittnesbörd påstås ha klarat ett lögndetektortest.

Planerade att bryta med sin manager
Elvis frisör och andlige mentor Larry Geller har berättat att Elvis mot slutet av maj 1977 hade sagt att han tänkte bryta med managern Tom Parker. Han sa sig vara ”trött på Memphismaffian” och att det skulle ske ”stora förändringar” i hans livsstil.

Dog ett speciellt datum
Elvis var inte bara starkt religiös, han trodde även på talmystik. På 70-talet inledde han sina konserter med Richard Strauss Also sprach Zarathustra, som var ledmotiv i hans favoritfilm 2001 – ett rymdäventyr. Adderar man siffrorna i hans födelseår (1935) med dödsdatumet (16 + 8) och hans ålder i dödsögonblicket (42) blir det 2001.

Var svår att känna igen i ambulansen
När ambulanspersonalen hämtade Elvis döda kropp i Graceland hade de svårt att känna igen honom. Anledningen, hävdade de närmaste, var att återupplivningsförsöken hade gått så hårt åt kroppen.

Obduktionen skrevs på fel papper
Elvis förklarades officiellt död klockan 15.30, varefter han omedelbart obdu-cerades. Av någon anledning skrevs rapporten inte på sjukhusets officiella blanketter utan på vanligt papper. Dessutom är texten så luddigt skriven att det inte ens med säkerhet framkommer att det är Elvis det handlar om.

Näsan hade ändrat form
Personer som såg Elvis i kistan reagerade på att hans näsa inte var sig
lik. Enligt vissa tycktes ansiktet också yngre och tillhöra en vaxdocka. Det var också förvånansvärt kyligt vid kistan, som vore man rädd att ansiktet skulle smälta i sommarhettan.


Hans imitatör uppträdde i mask
1972 släpptes en singel med Elvis klassiska låt That’s alright av en sångare som kallade sig Orion och uppträdde i mask. Han hette i själva verket Jimmy Ellis (1945–1998) och hade strax före Elvis död varit inbjuden till Graceland. På Ellis skivor, menar vissa, kan man höra att det i själva verket är flera personer som sjunger, var-av en skulle kunna vara den riktige Elvis. Valet att uppträda i mask skulle också skapa möjligheten för Ellis och Elvis att alternera på scenen.

Publicerat