Maffians grymmaste gudfader

Han var den mest grymme och bestialiske gudfader maffian någonsin skådat och låg bakom minst 180 mord. Familjen Corleones överhuvud, Salvatore Riina, hade näst intill obegränsad makt. Och om statens undersökningsdomare, polischefer eller generaler kom i vägen för honom – då såg han till att eliminera dem.

Text: Henrik Krüger
Foto: Getty Images, Wikimedia Commons

Salvatore Riina, också kallad Totò, var en kortvuxen och kraftigt byggd man. Han mätte endast 1,59 meter i strumplästen. Han började jobba som fåraherde som 10-åring i bergen kring den lilla staden Corleone och två år senare sprang han ärenden åt maffiabossen Luciano Liggio. Redan vid 19 års ålder blev han upptagen som mafioso i Corleonefamiljen och som 25-åring hade han avancerat till Luciano Liggios högra hand och Corleone-familjens chefsmördare. Totò Riina hade en speciell fallenhet för mord: han var både snabb och ljudlös med kniv. 

GettyImages-589466346.jpgDen lilla staden Corleone har fostrat många mafiosi.

Trots att han var bra på att undvika polisens razzior tillfångatogs han 1969 och åtalades för en rad mord. Men han lyckades fly och mörda den domare som låtit fängsla honom.

När Luciano Liggio greps 1974 och dömdes till livstids fängelse utnämnde han Salvatore Riina till sin ersättare. Plötsligt var Totò den mäktigaste mannen på Sicilien, med 700 lojala mafiosi under sig. Han använde sin makt till att eliminera konkurrerande familjer och tidvis flöt blodet på gatorna.

När maffians översta råd utnämnde honom till ”capo di tutti capi”, bossen över alla bossar, på Sicilien, tycktes hans makt obegränsad.

Orädda undersökningsdomare och poliser, understödda av militära enheter, jagade Salvatore Riina, men tack vare den utbredda korruptionen inom polisen och bland sicilianska politiker var han omöjlig att komma åt. Sanningen var den att han, efter att ha ändrat sitt utseende vid två operationer, kunde röra sig fritt, utan att någon anade vem han var. 

Myndigheterna jagade honom förgäves i 23 år.

Bland Siciliens befolkning blev han till en legend och det uppstod många myter omkring honom. Han skänkte pengar och andra gåvor till de fattiga och de såg honom som något av en Robin Hood. De återgäldade honom genom att gömma hans män när det behövdes. 

 

Svag punkt

Salvatore ”Totò” Riina hade bara en svag punkt, nämligen hans hustru Antonietta Bagarella. Ninetta, som hon kallades, var född in i maffian. Hennes far, Calogero Bagarella, var en av Corleonefamiljens absoluta toppmän och hennes bror Leoluca Bagarella var en av familjens mest skoningslösa mördare.

GettyImages-186175887.jpgSalvatores fru Ninetta Bagarella ansågs vara staden Corleones vackraste kvinna. 

Ninetta var bara 13 år när hon förälskade sig i den 27-årige Salvatore Riina. De hade planerat att gifta sig 1970, men Ninetta greps och åtalades för att ha varit involverad i ett maffiamord.

1974 lyckades Ninetta fly från fängelset och hon och Totò gifte sig kort efter att han utnämnts till Corleone-familjens boss. Bröllopet ägde rum medan båda befann sig på flykt.

Antonietta var mycket respekterad och många menade att det var hon som var hjärnan bakom Salvatore Riina. 

De fick fyra barn, två söner och två döttrar. Båda sönerna blev mafiosi. 

Våren 1982 lyckades ledaren för det kommunistiska partiet på Sicilien, Pio La Torre, få igenom en lag som gav myndigheterna möjlighet att konfiskera maffians egendom. 

Den 30 april mördades han på order av Salvatore Riina.

 

Långa straff

Detta fick regeringen att sända general Carlo Alberto dalla Chiesa till Sicilien med order att krossa maffian. 

Den 3 september 1982 blev dalla Chiesa, hans hustru och hans chaufför och livvakt dödade av en skur kpistkulor när de stannade vid ett rödljus i centrum av Palermo. 

Återigen var det Totò som låg bakom det blodiga attentatet.

Den 23 december 1983 beordrade han den så kallade julmassakern, ett bombattentat mot ett tåg, under vilket 17 människor dödades och 247 sårades. Massakern iscensattes för att avleda uppmärksamheten från mafioson Tommaso Buscetta, som nu var undersökningsdomaren Giovanni Falcones främste tjallare.

Undersökningsdomarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino lyckades med hjälp av Tommaso Buscetta få mer än 300 mafiosi dömda till långa fängelsestraff i den så kallade maxi-rättegången. 

1992 beslutade Totò Riina att sätta stopp för detta. Den 23 maj samma år blev Giovanni Falcone, hans hustru Francesca och tre livvakter dödade i ett bombattentat på en väg i utkanten av Palermo.

Två månader senare dödades Paolo Borsellino och fem polismän av en liknande bomb utanför Paolo Borsellinos mors hus.

GettyImages-186168786.jpgDen italienske mafioson Michele Cavataio dödades i Viale Lazio-massakern i Palermo den 10 december 1969.

Nya attentat

Det var ett stort misstag. Den popularitet och respekt Salvatore Riina byggt upp i vissa kretsar försvann som genom ett trollslag. Även några av hans egna män tyckte att han gått för långt och övergav honom. 

En av dem, Balduccio di Maggio, valde dessutom att samarbeta med myndigheterna. Och på morgonen den 15 januari 1993 greps Salvatore Riina. Efter 23 år ”på flykt” var det äntligen över och de flesta italienarna jublade. Även hans hustru Ninetta greps.

Direkt efter att paret gripits drabbades Palermo av en rad bombattentat, i vilka elva människor dödades och 52 människor sårades. 

Det var Salvatore Riinas hustru Ninetta Bagarellas bror Leoluca Bagarella som verkställde dessa attentat.

GettyImages-542369228 (1).jpgSalvatore ”Totò” Riina i rätten under domstolsförhandlingarna. 

Salvatore Riina dömdes till livstids fängelse men fortsatte att styra Corleonefamiljen från fängelset med Leoluca Bagarella som sin ställföre-trädare på utsidan. När Totò blev allvarligt sjuk 2011 övertog Ninetta ledningen från fängelset.

Mafioson Salvatore Riina avled på fängelsesjukhuset i Parma den 17 november 2017.