Nowe_czarnowo-krzywy_las.jpg

Mystiska skogen förbryllar forskarna

En överambitiös trädkramare? En polsk variant av bonsai? Eller döljer det sig något övernaturligt och fasans-fullt bakom de förvridna träden i Krzywy Las? Vad betyder det att marken en gång blodades ner av lik som slaktats av svenska legosoldater?

Text: Petter Karlsson
Foto: TT, Wikimedia Commons

På avstånd i dimman kan de misstas för jättelika giftkobror som sträcker sina halsar mot skyn.

För träden i den lilla skogen Krzywy Las, strax söder om den polska staden Gryfino, äger förmågan att både skrämma och fascinera.

Ingenstans på jorden finns något liknande.

Visst förekommer det träd som under årtionden har plågats och förvridits av starka vindar längs kuster och bergskedjor. Men inga har som dessa hundratalet magra tallar fått samma märkliga form.

Bilden här intill är talande nog. När träden omsider sköt fart mot himlen hade de redan i flera år vuxit i horisontell riktning, längs marken.  

Ibland så långt som tre meter. Dessutom i en halv cirkelrörelse. Som i samtliga fall upphört när träden pekat mot norr. 

Att detta skulle bero på hårda vindar är uteslutet, menar biologerna. I så fall måste vinden sakta, sakta ha ändrat riktning under en tidsperiod på sju till tio år. 

Så länge tycks nämligen träden ha fört en hukande, nästan liggande tillvaro. Inget av dem har därefter lyckats bli högre än tolv meter. 

Och även om Krzywy Las vetter mot gränsfloden Oder, som efter några mil rinner ut i Östersjön vid hamnstaden Swinoujscie, är detta inget blåshål. 

krzywy-las-w-gryfinie.jpgPå 3 000 kvadratmeter finns det cirka 100 märkliga träd med krokiga stammar. Träden tros ha planterats i mitten av 1930-talet. 

 

Våldsam död

Så vad kan då förklaringen vara? Strax intill ligger ett kraftverk, men det drivs med kol, inte kärnbränsle, vilket eliminerar tanken på läckande radioaktiv strålning. 

En annan teori skulle vara att träden stukats av människohänder, som ville ha krokig fur till båtskrov, kälkmedar, möbler, husgeråd eller dekorationer.

Eller ligger förklaringen på ett övernaturligt plan?

Hos Tolkien förekommer den gåtfulla Mörkmården, en skog där ondskan jäser och frodas i en evig skugga. Vissa menar att Krzywy Las är dess polska lillebror och pekar på att marken sedan gammalt är förpestad, blodbesudlad och full av död. 

Karta2.jpgOavsett varför  träden ser ut som de gör är de idag en av de största naturliga sevärdheterna i västra Pommern.

 

Inte minst vi svenskar bidrog med ett våldsamt slaktande under trettioåriga kriget. Juldagen 1630 stormades Gryfino av Gustav II Adolfs mannar och var därefter, med korta avbrott, svenskt territorium fram till 1720.

På den tiden fanns inga krokiga träd. I alla fall nämns de inte i några dokument förrän i slutet av 1930-talet. Först då dyker de upp och har sedan dess väckt både skräck och fasa.

Idag är Krzywy Las klassad som naturreservat. Skyddas den inte av de döda så blir i alla fall den som går lös på den med motorsåg inburad av polisen.