Gömmer boken USA:s innersta hemligheter?

Den kallas ”The Book” och påstås avslöja sanningen om störtade utomjordingar, mordet på John F Kennedy och 11 september. Bara sex nu levande människor har läst den.

Text: Petter Karlsson
Foto: Wikimedia Commons

Scientologerna kör med jourschema på biblioteket för att ingen utomstående ska kunna läsa deras bibel. Mormonernas grundare Joseph Smith påstod att guldplåtarna som var förlagan till Mormons bok bara kunde tolkas med hjälp av de märkliga stenarna Urim och Tummim.
Skräckförfattaren H P Lovecraft nämner ständigt den gåtfulla Necronomicon, ett fiktivt verk som ska vara nedtecknat av Abdul Alhazred.

Ändå är ingen av dem lika mytomspunnen som The Book.

Enligt en historieskrivning har den sitt ursprung redan hos de amerikanska fäderna och har gått i arv till varje ny president ända sedan George Washingtons dagar. En annan hävdar att den förstördes i en brand 1831, var försvunnen under Kennedys dagar, men sedan dess har återskapats och fyllts på med ny hemlig information om allt från Bigfoot till hotande terrorattacker.

En tredje att den helt enkelt är en bluff.

För när det gäller The Book, världens hemligaste skrift, finns det idag bara sex personer som kan ge ett säkert svar på vad den innehåller. Och de tiger.

Hemligt material
Den 8 januari 2009 bjöd den avgående presidenten George W Bush in sina kollegor Jimmy Carter, Bill Clinton, Barack Obama och pappa George H W till ett möte i Vita huset som fick konspirationsteoretikerna att gnugga händerna.

Först poserade hela kvintetten glatt för fotograferna, som om de aldrig någonsin haft några politiska meningsskiljaktigheter. Därefter försvann de in till en väntande lunch bakom lyckta dörrar.

God mat lockade, absolut. Men kanske också en speciell läsupplevelse – inte minst för nykomlingen i Vita huset, Barack Obama.

Barack Obama.

För vad alla amerikanska presidenter – inklusive Donald Trump – har gemensamt är att de alla vet vad som döljer sig mellan pärmarna i världens hemligaste bok. Förutsatt att den
existerar, alltså. Vilket ändock tycks vara fallet, om man ska tro den intervju som gjordes av radioreportern Michael Smerconish.

I den ställer Smerconish frågan om Obama har sett filmen National treasure med Nicolas Cage – en thriller där just The Book och dess hemligheter är temat. Obama svarar jakande.

– Har ni själv fått tillgång till The Book och läst den? frågar Smerconish.

– Ja.

– Min son, som också sett filmen, skulle då gärna vilja veta vilka hemligheter som imponerade mest på er.

– Om jag berättar det måste jag tyvärr döda er.

Sista repliken är ett skämt, förstås. Men Obamas övriga svar ger intrycket att The Book i högsta grad existerar och att Obama fått den i sin hand, precis som ryktet alltid hävdat, samma dag som han svor presidenteden.

Till boken bifogas också alltid ett personligt brev som den avgående presidenten lämnat i ett förseglat kuvert på skrivbordet i Ovala rummet. I Obamas fall adresserat till ”44” – hans ordningsnummer som president.

Världens hetaste stafettpinne, om man så vill. För, som många hävdar, är det kanske inte pengar eller ens makt som är det mest eftersträvansvärda i livet, utan unik kunskap om det fördolda.

Sjusärdeles vetskap
Var det verkligen John Wilkes Booth som sköt Abraham Lincoln eller behövde man bara en syndabock? Förvaras det utomjordingar, döda eller levande, i underjordiska bunkrar i det avspärrade Area 51 i Nevadaöknen? Var månlandningen en bluff?

Var det i själva verket George W Bush som iscensatte flygattacken mot World Trade Center för att han behövde en yttre fiende som kunde ena nationen?

Är John F Kennedy ens död och begraven, eller ligger han i själva verket nerfrusen på ett sjukhus i väntan på att läkarvetenskapen ska kunna restaurera hans skadade hjärna och låta honom återuppstå för nya politiska bragder?

Alla dessa klassiska konspirationsteorier skulle The Book i teorin kunna ha svaret på. Men framför allt lär den rymma hemligstämplade dokument som handlar om diverse hot mot den amerikanska nationen: Vilka vapen har Nordkorea? Hur sårbart är Wall Street? Hur nära är vi en börskollaps, en cyberattack, en miljökatastrof, en pan-demi, ett nytt Wikileaks, en IS-offensiv eller ett tredje världskrig?

I The Book lär också finnas instoppat ”The black budget” – den del av den nådiga luntan som preciserar militärens hemliga utgifter men som kongressen bara får ta del av i form av kodnamn som ”Pilot Fish” och ”Retract Large”. Det kan handla om utvecklingen av allt från biologiska vapen till nya flygplan, vapen och spionsatelliter, vars kostnader är så stora att presidenten måste känna till dem.

Abraham Lincoln.

Förre CIA-mannen David Priess, som 2016 släppte The president’s book of secrets, hävdar att The Book ständigt fylls på med ny kunskap, speciellt från presidentens dagliga briefing, PDB, med militären och CIA.

Dessa möten tvingades fram av Harry S Truman, som först samma dag som han tillträdde sin post 1945 fick veta att USA redan hade tillverkat en atombomb. En sådan överraskning ska ingen människa behöva få, ansåg Truman, och införde regelbundna möten som alltid sammanfattades i ett litet kompendium, ofta på 15–20 sidor. JFK ska ha varit så rastlös att han föredrog att bära det med sig i kavajfickan för att läsaunder dagen, medan Lyndon Johnson hade dem som nattlektyr. 

PDB-dokumenten fraktas troligen runt i vad som populärt kallas ”The nuclear football”, den feta, svarta 20-kilosportfölj som alltid följer presidenten och innehåller koderna för att avfyra missilerna som släpper loss helvetet på jorden.

Brännhett skvaller
Men The Book tros även rymma kun-skap om hur presidenten upprätthåller sin egen säkerhet, bland annat hemliga dörrar, flyktvägar och underjordiska bunkrar. Det ryktas om över 100 platser dit han kan flygas om nationen hamnar i kris eller krig, bland annat en hel stad under marken i Virginia.

Till sin hjälp har han Secret Service, den organisation som ursprungligen skapades 1865 för att spåra upp finansiella brott men efter mordet på president William McKinley 1901 utsågs till officiella livvakter.

Finns sanningen om John F Kennedys död i den hemliga boken?

Det spekuleras också i om The Book innehåller högkvalitativt skvaller om vilka medarbetare i Vita huset som det eventuellt inte går att lita på och om hemliga sällskap som styr landet
i det fördolda.

Men kanske den även fungerar som ett slags mental PT? Tips om hur man klarar världens viktigaste jobb utan att gå under både fysiskt och psykiskt, helt enkelt.

En bok full av kloka, välmenande och personliga råd från tidigare kollegor på posten, tunga herrar som Washington, Lincoln, Roosevelt, Eisenhower och Kennedy, skulle knappast vara fel att bläddra i när mediastormen yr, inte sant? Inte minst för mannen som den 20 januari förra året fick ett brev adresserat till ”45”.